October 25, 2016

Mediere litigii si conflicte de familie

litigii-si-conflicte-in-familieMedierea litigiilor – conflictelor de familie este prevazută de Legea Medierii și se referă la neînțelegerile dintre soți privitoare la:

  • continuarea căsătoriei
  • partajul bunurilor comune
  • exercitarea drepturilor părintești
  • stabilirea domiciliului copiilor
  • contribuția părinților la întreținerea copiilor
  • orice alte neînțelegeri care apar în raporturile dintre soți cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii

În caz de divorț, prin mediere soții ajung la un acord cu privire la desfacerea căsătoriei, precum și la rezolvarea aspectelor legate de acesta (numele soției după divorț, partajul bunurilor comune, etc.), iar acordul de mediere se depune de către părți la instanță pentru ca aceasta să pronunțe divorțul. În atribuțiile mediatorului nu intră pronunțarea divorțului.

În cazul conflictelor legate de exercitarea autorității părintești, contribuția părinților la întreținerea copiilor și stabilirea domiciliului copiilor (indiferent dacă părțile sunt soți, concubini, despărțiti, etc.), acordul de mediere va fi depus la instanță doar spre încuviințare, aceasta pronunță o hotărâre de expedient.

Începând cu 1 octombrie 2011, noul cod de procedură civilă a introdus o nouă noțiune referitoare la modalitatea prin care părinții divorțați contribuie la creșterea și îngrijirea copiilor.  Este vorba de autoritatea părintească comună (sau custodie comună) prin care părinții îți exercită aceleași drepturi și au aceleași obligații cu privire la viața copiilor lor.  Anterior acestei modificări, legea prevedea încredințarea minorului spre creștere și educare unuia dintre părinți adică autoritatea părintească după divorț se exercita doar de către unul dintre părinți (custodie unică), celălalt părinte având obligația de plată a unei pensii alimentare și program de vizită redus. Exercitarea în comun a autorității părintești înseamnă că minorului I se fixează locuința la unul dintre părinți (părinte rezident), iar celălalt părinte are același drept de a contribui la hotătârile majore din viața copilului.

Cu ajutorul mediatorului, părinții vor elabora planul parental pentru custodia comună. Acest plan cuprinde detalii ca domiciliul copilului, numărul de nopți petrecute la părintele nerezident, cum se vor petrece vacanțele, concediile, weekendurile, activitățile extrașcolare, cumpărăturile lucrurilor necesare copilului, menținerea legăturilor cu familia extinsă (bunici, etc.), sărbătorirea evenimentelor, etc. Prin această schimbare părinții sunt obligați să colaboreze, având ca scop interesul copilului, care va putea crește având amandoi părinții alături, într-o atmosferă neconflictuală.

INAPOI